martes, 13 de marzo de 2012

POMPEYA

1ra SESIÓ

EDIFICIS PRICIPALS

PORTA:( se color verd) Les muralles eren el punt més dèbil de les defenses d'una ciutat com Pompeia. Havien de servir per ser infranquejables pels enemics però també accessibles pels habitants i forasters de la ciutat.Una ciutat havia de tenir nombroses portes per absorbir el trànsit d'una gran urbe.
   
1 i 7 FÒRUM:El fòrum era el centre de la ciutat, els edificis importants es construïen al voltant d'una gran plaça. Era molt important ja que el cardo i el decomanus, els dos carrers més importants d'una civitas confluïen en aquest punt.  
2 i 10 TERMES: Eren punts d'oci i de trobada ja que l'entrada era permesa a tota la societat romana. Eren grans estructures dotades de banys freds, calents i tevis. Massatges, saunes i espais per practicar l'exercici físic completaven els serveis que s'oferien.
6 TEATRE: El teatre romà es idèntic al grec. Era un espai d'oci i cultura, es representaven comèdies, tragèdies i drames. Era un lloc poc concorregut ja que el poble de pompeia preferia veure lluitar els seus gladiadors.


5 BASÍLICA: La basílica romana tenia la funció actual d'un jutjat. Servia per fer transaccions comercials de gran embargadura  i fer complir la llei romana. Pompeia com tota gran ciutat tenia un alt nivell de delinqüència.


4 TEMPLE:Eren edificis típics de tot assentament romà, estaven construïts sobre llocs consagrats i orientats en punts cardinals determinats. Cada temple podia ser dedicat a un sol déu o diferents divinitats.


6 ODÈON: Era un edifici més menut que el teatre però cobert per millor sonoritat es feien concursos musicals i instrumentals. Es introduït pels grecs a finals de l'imperi.  


 9,3 AMFITEATRE: Era l'edifici preferit pels romans. De forma oval i grans dimensions estava descobert i presentava al mig una zona d'arena on es produïen les llites entre gladiadors, feres i condemnats. El públic seia en grades segons el seu nivell social. L'entrada era gratuïta i sovint es regalava pa.


12 LUPANAR: Com que Pompeia era una ciutat comercial havia de tenir un bon prostíbul per atendre la demanda dels mariners i comerciants. S'han trobat imatges eròtiques al Lupanar de Pompeia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario